Юристи Корпорації «Глобал Консалтинг» оскаржили податкові повідомлення-рішення на суму понад 2 млн грн

31.05.2016, 14:05

Завдяки допомозі юристів аудиторсько-консалтингової Корпорації «Глобал Консалтинг» нашому клієнту-підприємству вдалося відстояти свої права в суді і оскаржити рішення про донарахування податку на прибуток, ПДВ і санкцій на суму понад 2 млн грн. На захист інтересів клієнта працювала Олена Кравченко, адвокат, партнер АО «Глобал Адвокат».

На жаль, ситуації, в яких податкові органи під час перевірок необґрунтовано донараховують підприємствам великі суми податків і санкції, трапляються досить часто. І в більшості випадків представники бізнесу не наважуються сперечатися з ДПІ та захищати свої права в судовому порядку. Хоча, як показує юридична практика, велика кількість таких справ закінчується як раз перемогою підприємств.

Наприклад, в разі захисту фахівцями Адвокатського Об’єднання «Глобал Адвокат» прав харківського підприємства в процесі розгляду у Вищому адміністративному суді України справи за касаційною скаргою ДПІ, юристам вдалося підтвердити правомірність скасування податкового повідомлення-рішення та штрафних санкцій в повному обсязі.

Зазначений спір з ДПІ виник після того, як під час проведення перевірки великого підприємства, податковий орган визнав факт заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток і ПДВ. Підставою для донарахування податкових зобов’язань стали не помилки самого підприємства, а порушення, які були допущені його контрагентами. Зокрема, ДПІ дійшла висновку, що присутні ознаки нереальності взаємин підприємства з такими контрагентами. Притому податківці неправомірно не взяли до уваги той факт, що підприємство здійснювало реальні операції зі своїми контрагентами, на підтвердження чого були представлені видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, акти виконаних робіт, податкові накладні та інші документи. Однак це не було взято до уваги податківцями, які винесли підприємству податкові повідомлення-рішення з донарахуванням сум податку на прибуток та ПДВ сумарно більш ніж на 2 мільйони гривень.

Підприємством було подано адміністративний позов про визнання неправомірних дій ДПІ. Правомірність позиції підприємства була доведена судами першої та апеляційної інстанції. Однак, незважаючи на це, фахівці ДПІ спробували скасувати ці рішення шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.

При розгляді даного спору Вищим адміністративним судом України було справедливо відмовлено в задоволенні касаційної скарги ДПІ. Суд виходив з того, що підприємство виконало всі вимоги податкового законодавства щодо документального оформлення господарських операцій та податкових накладних. Притому суд врахував доводи, які привели юристи Адвокатського Об’єднання «Глобал Адвокат» при захисті інтересів клієнта в суді касаційної інстанції в запереченнях до касаційної скарги. Крім того, суд взяв до уваги і ті додаткові аргументи неправомірності висновків ДПІ про нереальність операцій підприємства, які навела Олена Кравченко, адвокат, партнер Адвокатського Об’єднання «Глобал Адвокат», яка захищала інтереси клієнта.

Оскільки підприємством були надані всі необхідні документи, що підтверджують не тільки придбання товарів, а й їх подальше використання в своїй господарській діяльності, то донарахування ДПІ сум податкових зобов’язань було неправомірним. З огляду на викладене, Вищий Адміністративний Суд України прийняв рішення про відмову в задоволенні вимог касаційної скарги ДПІ.
Таким чином, за допомогою юристів Адвокатського Об’єднання «Глобал Адвокат», права підприємства були остаточно захищені, а донарахування ДПІ податкових зобов’язань з податку на прибуток і ПДВ остаточно визнано неправомірним і незаконним.

Якщо ви теж виявилися в ситуації, коли податкова винесла рішення про донарахування великих сум податково і штрафів, не поспішайте здаватися. Завжди є сенс розібратися в ситуації і зрозуміти правомірність винесеного рішення. Якщо вам потрібна допомога юристів, консультація для вирішення спору з податковою, звертайтеся до наших фахівців.